13 Mayıs 2009 Çarşamba

AFET RİSK YÖNETİMİNDE SİMÜLATÖR KULLANIMI

Standard
Japonlar, enstitülerinde afet risk azaltma çalışmaları kapsamında kurdukları simülatörlerden faydalanıyorlar ve bu çalışma sonuçlarını özel ve kamu kuruluşları, okullar ve STK lar ile paylaşıyorlar. Ulusal Yer Bilimleri ve Afet Önleme Araştırma Enstitüsü nde (National Research Institute for Earth Science and Disaster Prevention- NIED) deprem, sağanak yağış ve kar simülatör tesisleri bulunmaktadır. Bu datalar JMA (Japon Meteoroloji Ajansı) tarafından da kullanılmaktadır.

Tsukuba şehrinde NIED’e bağlı E-Defense denilen dünyanın en büyük 3 Boyutlu Deprem Test Tesisi bulunmaktadır. Yapımına 1999 da başlanan tesis 2005 yılında tamamlanmıştır. Hareketli tabla üzerine yerleştirilen depreme dayanıklı yeni teknolojilerle inşa edilmiş çok katlı betonarme, ahşap, çelik yapılara istenilen deprem büyüklüğünde sarsıntı verilerek deprem afeti karşısında gösterdikleri yapısal etkiler araştırılmaktadır. Konut yapıları yanında dini yapılar, köprü ve viyadüklerin de deneyleri yapılmaktadır.
İlköğretim öğrencileri bile bu tesisleri ziyaret ederek sarma tablasını test etmektedirler. http://www.bosai.go.jp/e/index.html

Tsukuba Merkezi Araştırma Enstitüsü Uluslararası Su Afetleri ve Risk Yönetimi Merkezinde (Tsukuba Central Research Institute International Centre for Water Hazard and Risk Management) dünyanın en büyük geniş ölçekli sağanak yağış simülatörü (Large- Scale Rainfall Simulator) bulunmaktadır. Gerektiğinde hareketli hale gelen mobil simülatörden fışkırtılan su damlalarının (200 mm/saat) eğimli bir kızak üzerine düşürülmesiyle toprakta meydana gelen kayma, deformasyon ve toprak tabakaları incelenmektedir.

Kamu İşleri Araştırma Enstitüsü (Public Works Research Institute- PWRI) tesislerinde “Deprem Mühendisliği Laboratuarı” da bulunmaktadır. Burada ekspres yolları taşıyan yapı elemanlarının deprem karşısında gösterdiği dayanım laboratuar ortamında simülatörler vasıtasıyla test edilmektedir.

Tokyo’da bulunan Tokyo Yangın Departmanı Hayat Güvenliği Öğrenme Merkezinde ( Tokyo Fire Department- Life Safety Learning Center- BOSAI KAN)..........








Devamı...

Doç.Dr.Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU
Kentsel Riskler ve Japonya Modeli
Hiperlink Yayınları, 2015, İstanbul
ISBN 978-605-9143-12-7

0 yorum: