28 Aralık 2009 Pazartesi

JAPONYA’DA AED (Automated External Defibrillator) UYGULAMASI

Standard

AED (Dış Otomatik Defibrillatör) cihazı tıbbi bir alet olup, kalp krizi geçiren bir hastaya sağlık ekipleri gelmeden önce herhangi bir kişi tarafından ilk müdahalenin yapılmasına imkan vermektedir. AED cihazının kalp krizi geçiren hastaya bağlanması ile hastanın elektrokardiyografisi otomatik olarak analiz edilmekte, eğer elektro şok gerekiyorsa sesli olarak kullanıcı uyarılmaktadır.

Kalp hastalığı nedeniyle (Myokardial enfarktüs, aritmia vb.) kalp durması sonucu ani ölüm riski bulunmaktadır. Duran kalbin tekrar normal düzenine girmesi için defibrillatör uygulaması en etkili yöntem olarak kabul görmektedir. Uzmanlar defibrillasyon zamanının çok kritik olduğunu belirtmektedir. Amerikan Sağlık Birliği (AHA)’nın 2002 yılında yayınladığı verilere göre her geçen dakika hastanın hayatta kalma şansını %7 ile 10 oranında azaltıyor.

Devamı...

Doç.Dr.Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU
Kentsel Riskler ve Japonya Modeli
Hiperlink Yayınları, 2015, İstanbul
ISBN 978-605-9143-12-7

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Gerçekten ani kalp durması esnasında AED otomatik defibrilatör cihazının önemi çok fazla. Iyı bir kalp masajı ve defibrilatör cihazı ile insanı hayatta tutma oranı gerçekten çok yuksek. İlk 6 dakika cok onemlı ve 10 dk dan sonra hayatta kalma şansı sıfıra yakındır.
Size tavsiyem www.metsismedikal.com adresini ziyaret etmelisiniz. Sitede gerçek yaşamda kaydedilmiş AED ile hayata döndürme videosunu izleyebilirsiniz. Çok etkileyici bir video