25 Ocak 2009 Pazar

İSTANBUL'DA REHBER YOLLAR

Standard



İstanbul'da görme engellilere yönelik Japonya ve diğer gelişmiş ülkelerde gördüğümüz ve engellilere gösterilen saygının bir ifadesi olan rehber kabartma yollar yollara döşenmeye başladı.

Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı metro duraklarına yapılan rehber yol kabartma karoları artık şehir için de de yaya geçitlerinde özellikle engellinin karşıya geçerken dikkatli olması yönünde bir uyarı mahiyetinde döşeniyor.

Yine Kadıköy Belediyesi de bu karoları örnek bir uygulama olarak Güneşli Bahçe sokakta ve paralel sokaklarda uygulamıştı. Yaya geçidi olarak kabartma yaya geçidi Kadıköy Evlenme Dairesi önünde görülebilmektedir.

Hastanelerimizden Medical Park Sağlık Grubuna ait Göztepe Hastanesi görme engelliler için kabartma rehber yolu hizmete açmişlardır. BMİ İnşaat Ltd. Şti. de "Rehber Yol Görme Engelliler Yol Kabaraları" ürünü ile projeye teknik destek vermiştir.
http://rehberyol.com/index.asp?sdf=rehber

Işıklar Holding de "görme engelli tuğlası" ismini verdiği ürünle, görme engelli karosu üretmeye başlamıştır.
http://www.isiklartugla.com.tr/urun-detay.asp?dil=tr&kategoriID=4&altKategoriID=26

Görme engellilere yönelik bu tür uygulamalar görme engellilerin günlük hayatta karşılaşacağı zorlukları en aza indirilmesinde yardımcı olacak, görme engellilerin başka birine ihtiyacı olmadan şehir içi yollarda dolaşabilmelerini sağlayacaktır. Ayrıca kültürel bir bilinçlenmeye katkı olarak, insanların engellilik üzerine daha da konsantre ve duyarlı olmaları sağlanacaktır.

ALPASLAN HAMDİ KUZUCUOĞLU

0 yorum: